De hoogtepunten van Istrië, Kroatië

De hoogtepunten van Istrië, Kroatië

kroatie -

De top 10 bezienswaardigheden in Istrië

Het in het noorden van Kroatië gelegen Istrië is een schatkist op het gebied van cultuur en natuur. Cultuursnuiven doe je tijdens een bezoek aan Romeinse overblijfselen in steden als Pula, vol bezienswaardigheden. Ook in Poreč zijn er bezienswaardigheden volop. Genieten van prachtige natuur doe je op onder andere de Brijuni eilanden. Op internet is een ‘Bezienswaardigheden van Istrië top 10’ zo gevonden en in werkelijkheid is de lijst aan must-sees nog veel langer. Romantische steden, prachtige stukken kust en indrukwekkende natuurgebieden: wij zetten de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Istrië op een rijtje.

Pula: bezienswaardigheden in een die stad als een openluchtmuseum is

De zuidelijkst gelegen en grootste stad van Istrië is al 3000 jaar en een historische plek waar de Romeinen hun sporen duidelijk hebben achtergelaten. Van alle in Pula aanwezige bezienswaardigheden is het Amfitheater het hoogtepunt. Deze arena werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd voor gladiatorenwedstrijden en biedt plaats aan 20.000 toeschouwers. Ook de Tempel van Augustus op het centrale plein van de stad behoort in Pula tot de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Dit centrale plein werd vroeger Forum genoemd en gold als dé ontmoetingsplek van de stad.

Poreč en zijn bezienswaardigheden van historische waarde

Poreč behoort tot dé bestemmingen van Istrië. Ook zijn geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd. Veel van de in Poreč aanwezige bezienswaardigheden betreffen Romeinse ruïnes. De twee belangrijkste straten van de stad, de Decumanus Maximus en de Cardo Maximus, stammen uit diezelfde tijd. Ook behoort de Euphrasiusbasiliek in Poreč tot de bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt. De in de zesde eeuw gebouwde basiliek staat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de basilieken uit die tijd die het beste bewaard is gebleven. Absoluut een van de mooiste bezienswaardigheden van heel Istrië.

Een van de meest verrassende stukjes van Kroatië: de Brijuni eilanden

Tot de meest verwonderlijke bezienswaardigheden van Istrië en zelfs het hele land behoren zonder twijfel de Brijuni eilanden. Ze worden ook wel de Brioni eilanden genoemd en bevinden zich niet ver van de kust van Pula. Veliki Brijun is het grootste eiland en tevens het enige dat je kunt bezoeken. Niet alleen geniet je er van prachtige natuur, ook zie je er de overblijfselen van enkele Romeinse nederzettingen. Veliki Brijun werd gebruikt als zomerresidentie van de toenmalige Joegoslavische president Tito, die er vele bekendheden ontving en een safaripark stichtte.

Deze bezienswaardigheden in Istrië mag je ook niet aan je voorbij laten gaan

Pula, Poreč en de Brijuni eilanden staan bij de meeste vakantiegangers dan wel bovenaan het lijstje, dat wil niet zeggen dat de bijzonderheden van deze noordelijke Kroatische regio daarmee ophouden. Onthoud ook het historische havenstadje Umag en het middeleeuwse en in de bergen gelegen ommuurde stadje Motovun. Je vindt het midden in de vruchtbare bossen. Of het kleurrijke vissersdorpje Vrsar, dat tussen Poreč en Rovinj in op een heuvel is gelegen. Die laatste stad wil je natuurlijk ook niet missen, net als het door zijn ruige verleden gekenmerkte Novigrad.


Handige reistips & deals