Amfitheater van Pula

kroatie

Het amfitheater in Pula: een van de best bewaarde arena’s ter wereld

Hoe kan het ook anders dan dat de grootste stad van Istrië een schat aan historische overblijfselen vormt? Het Amfitheater van Pula, dat onder bewoners en bezoekers van Pula ook als Arena bekendstaat, is het op vijf na grootste amfitheater ter wereld. Het ovale gebouw werd vlak na het begin van de jaartelling gebouwd en wist plaats te bieden aan wel 23.000 bezoekers. Het meest indrukwekkende amfitheater van Kroatië ademt Italiaanse invloeden en ligt vanwege zijn omvang buiten de stadsmuren. Het bouwwerk werd onder heerschappij van keizer Vespasianus vervaardigd.

Het amfitheater van Pula: hier werd gruwelijke geschiedenis geschreven

Het amfitheater werd in Pula gebouwd omdat deze plek toen een belangrijke Romeinse havenstad was. Ongeveer tegelijkertijd met dit bouwwerk in Pula werd ook het Colosseum in Rome gebouwd. Het amfitheater van Pula was net als het Colosseum bedoeld voor gladiatorengevechten. Deze werden tot in de vijfde eeuw in Pula in deze Arena gehouden. Daarna werd dit verboden. Gevangenen en ter dood veroordeelden werden echter nog wel voor deze gruwelijke vorm van vermaak gebruikt. Behalve gevechten tussen mensen, vonden er ook gevechten tussen wilde dieren en mensen en dieren plaats.

Hoe ziet hét amfitheater van Kroatië eruit?

Het amfitheater van Pula geldt als hét amfitheater van Kroatië. Niet zo vreemd, want de ovaal gevormde arena heeft een afmeting van maar liefst 130 bij 100 meter. De muren van het imposante bouwwerk zijn meer dan dertig meter hoog. Aan de ene kant telt dit amfitheater in Pula drie verdiepingen en aan de andere kant vier. Dit komt doordat het op een heuvel werd gebouwd. De hogere delen van de tribunes bieden uitzicht op zee. Op alle vier de torens stonden watertanks, die men in de zomermaanden gebruikte om het publiek te verkoelen.

Ben je in Pula en wil je de Arena bezoeken? Dit kun je verwachten

Verblijf je of ben je een dagje in Pula, dan mag je de Arena zeker niet overslaan. Waar hét amfitheater van Kroatië vroeger voor gruwelijke gladiatorengevechten werd gebruikt, vormt het nu het bijzondere decor voor theater- en muziekvoorstellingen. Behalve dat je door de arena zelf kunt wandelen, kun je ook het museum bezoeken dat onder het Amfitheater van Pula is gevestigd. Je bekijkt er Romeinse voorwerpen waaronder kleding en wapens van gladiatoren, maar krijgt ook inzicht in het proces van wijn- en olijfolieproductie in de Romeinse tijd. 

Je bezoek aan het amfitheater

Voor een zelfstandig bezoek aan het amfitheater in Pula trek je ongeveer een uur uit. Voor de entree betaal je een prijs van €6,50. Kinderen en studenten krijgen vijftig procent korting. In de zomermaanden zijn de openingstijden het ruimst. In juli en augustus is het amfitheater van 08.00 tot 00.00 geopend. In mei, juni en september kun je het historische bouwwerk tussen 08.00 en 21.00 bezoeken. Kijk online in de agenda of raadpleeg de Pula Tourist Board voor een overzicht van de in het Amfitheater van Pula geplande evenementen. Het ‘Spectacvla Antiqva’ is een absolute aanrader.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals