Eufrasiusbasiliek

kroatie

De Eufrasiusbasiliek: imposant staaltje (bouw)kunst en trots van Poreč

De imposante Eufrasiusbasiliek is de trots van Poreč en herbergt een van de best bewaard gebleven voorbeelden van Byzantijnse kunst in het Middellandse Zeegebied. De Euphrasius basiliek in Poreč werd in de zesde eeuw na Christus gebouwd en vernoemd naar de toenmalige bisschop. Hij werd gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In Poreč fungeert de basiliek als kathedraal van het huidige rooms-katholieke bisdom. Het meest opvallende element en de vaakst genoemde reden voor een bezoek zijn de eeuwenoude mozaïeken. Een deel daarvan stamt uit oude basilieken die voorheen op dezelfde plaats stonden.

De geschiedenis van de Eufrasiusbasiliek in Poreč

Bezoek je in Poreč deze basiliek, dan bezoek je een bouwwerk dat in de zesde eeuw werd vervaardigd. Daarvoor werd al tweemaal een basiliek op dezelfde plek gebouwd, waarvan de eerste uit de tweede helft van de vierde eeuw stamde. Ten gevolge van aardbevingen, branden en bouwvalligheid werd de huidige Euphrasius basiliek in Poreč gebouwd. Daarvoor werden ook resten van de voormalige kerk gebruikt. Het marmer dat je in de Eufrasiusbasiliek ziet, is afkomstig van regio’s rond de Zwarte Zee. De mozaïeken werden gemaakt door zowel Byzantijnse meesters als experts uit de regio. 

Wat kun je in de Euphrasius basiliek in Poreč bezichtigen?

De Eufrasiusbasiliek in Poreč bestaat in feite uit verschillende gebouwen waarvan de basiliek er een is. Ook een doopkapel, atrium en klokkentoren maken deel uit van het geheel. In het centrale deel van de Euphrasius basiliek in Poreč staat een figuur van de Maagd Maria met het kindje Jezus en engelen om haar heen. Ook bisschop Eufrasius zelf is met een beeld vertegenwoordigd. De Eufrasiusbasiliek met zijn prachtige wand- en vloermozaïeken heeft in de loop der tijd veel veranderingen ondergaan en kreeg pas in de vijftiende eeuw na Christus zijn huidige vorm.

Ben je in Poreč en wil je de basiliek bezoeken? Dit zijn de geldende openingstijden

Ben je in Poreč, dan kun je de basiliek gedurende zes dagen per week bezoeken. Op zon- en feestdagen is hij gesloten. Van januari tot en met maart is hij van 09.00 tot 18.00 geopend, van april tot en met juni van 09.00 tot 18.00 en in juli en augustus houdt de Euphrasius basiliek in Poreč zijn deuren tot en met 21.00 open. In september en oktober zijn de openingstijden 09.00 tot 18.00 en in november en december 09.00 tot 16.00.

Overige praktische informatie betreffende je bezoek

De Eufrasiusbasiliek in Poreč (adres: Eufrazijeva Ulica 22, Poreč) staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt het hele jaar door tal van geïnteresseerden bezocht. Een toegangskaartje voor de Eufrasiusbasiliek kost 40 kuna, wat neerkomt op ongeveer €5,25. Schoolgaande kinderen en studenten ontvangen vijftig procent korting en niet-schoolgaande kinderen mogen gratis naar binnen. Denk er wel aan dat gepaste kleding (bedekte schouders en knieën) een vereiste is voor het bezoeken van de Eufrasiusbasiliek in Poreč. Rokken en korte broeken boven de knie zijn dus niet toegestaan, net als mouwloze bovenkleding.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals