Baredine grot

kroatie

Ontdek de ondergrondse wereld van Istrië met een bezoek aan de Baredine grotten

De Grot van Baredine is een druipsteengrot vlakbij Poreč, die over een periode van duizenden jaren tot stand kwam. Hij behoort tot een van de mooiste grotten van heel Istrië en werd in 1995, iets meer dan twintig jaar na zijn ontdekking, opengesteld voor publiek. De Baredine grotten bestaan uit vijf verschillende kamers op een diepte van maar liefst zestig meter. De diepste kamer heeft zelfs een hoogte van tien meter. Met een bezoek aan de grotten ontdek je een verborgen wereld van stalagmieten en stalactieten.

Een stukje geschiedenis

Pas in 1973 werden de Baredine grotten ontdekt door speleologen. Althans, het onderste deel van de grotten. Onderzoek leidde tot de ontdekking van de gang naar het meer, dat het laagste punt van de grot is. In 1986 werd de Grot van Baredine door de Kroatische overheid tot natuurlijk monument uitgeroepen en een decennium later opende de grot voor bezoek, nadat men er een indrukwekkende wandelroute had opgezet. De Baredine grotten mogen vandaag de dag op heel wat belangstelling rekenen. Onderzoekers zijn het erover eens dat de grotten echter al in de Oudheid werden betreden door de mens.

Wat is er te zien in de Grot van Baredine?

Water heeft duizenden jaren lang geleid tot een van de prachtigste kunstwerken van heel Istrië: de Baredine grotten herbergen een flink aantal stalagmieten en stalactieten. Sommige daarvan hebben zelfs herkenbare vormen. Zo zal je gids je tijdens de rondleiding door de Grot van Baredine wijzen op de Toren van Pisa, maar ook op het beeld van Onze Lieve Vrouw. Realistische sculpturen vind je in alle zalen van het grottenstelstel. In het meer van de Grot van Baredine leeft de Olm: een salamander zonder pigment, die daardoor helemaal wit is.

De Grot van Baredine bezoeken

Het bezoeken van de Grot van Baredine is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Elk halfuur start er een nieuwe rondleiding. In april is de grot van 10.00 tot 15.30 geopend, in mei en juni blijft hij een uurtje langer open. In juli en augustus kun je de Grot van Baredine tussen 10.00 en 17.30 bezoeken en in september tussen 10.00 en 16.30. In oktober sluiten de grotten om 15.30. In het laagseizoen (november tot en met maart) is bezoek van 11.00 tot 14.00 elk uur mogelijk. In januari en februari werkt men op basis van reserveringen.

Tips voor je bezoek

De Grot van Baredine bevindt zich op nog geen tien kilometer afstand van Poreč. Met de auto bereik je de plek eenvoudig (adres: Gedici 55, 52446, Nova Vas). Een rondleiding met een gids duurt ongeveer veertig minuten. Het wandelpad wordt door de gids verlicht. Het is belangrijk dat je niets in de grot aanraakt, omdat de zuurtegraad van je handen schade kan toebrengen. Trek vooral stevige schoenen aan en draag iets warms. In de Baredine grotten is de temperatuur veertien graden. Bij de ingang van de grot bevinden zich een museum en een kleine snackbar.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals