Het Rode Eiland

kroatie

De verrassing van Crveni Otok

De grillige kustlijn van Rovinj telt 23 kleine eilandjes. Crveni Otok, het Rode Eiland, is met zijn oppervlakte van 23 hectare het grootste eiland van deze archipel voor de Istrische kust. Crveni Otok betreft niet één, maar twee verschillende eilandjes: Sveti Andrija en Maskin. Deze liggen zó dicht bij elkaar, dat ze kunstmatig met elkaar verbonden konden worden. Tijdens een bezoek heb je de stranden van beide eilandjes tot je beschikking. Dankzij het afwijkende klimaat dat hier heerst, wordt Crveni Otok door een bijzondere fauna gekenmerkt. Je bereikt het eiland in een kwartier vanuit Rovinj.

Niets meer dan pijnbomen, zee en wind

Onderzoek wijst uit dat het Rode Eiland hoogstwaarschijnlijk al in de prehistorie werd bewoond. Benedictijnse monniken bouwden al in de zesde eeuw een klooster op het eiland. Zij bewoonden Crveni Otok zeven eeuwen lang. In de vijftiende eeuw vestigden de Franciscaner monniken zich op het eiland. Zij restaureerden het achtergelaten klooster. In de negentiende eeuw kwam het eiland nog kort in handen van de Fransen. Het grotendeels met pijnbomen begroeide Crveni Otok is vandaag de dag onbewoond. Auto’s zijn op het eiland niet toegestaan. Niets meer dan pijnbomen, zee en wind.

Sveti Andrija en Maskin, de twee delen van Het Rode Eiland

Een dagtrip naar Crveni Otok brengt je naar twee eilandjes die tot de best verborgen geheimen van Istrië behoren: Sveti Andrija en Maskin. De eerstgenoemde is de grootste van de twee. Je kunt er overigens verblijven in viersterrenhotel Istra. Vlak bij het hotel zijn enkele voorzieningen aanwezig en ook kun je in de buurt watersporten of snorkelen. Het eilandje Maskin is het rustigere deel van Het Rode Eiland. De stranden zijn wat rotsachtiger, maar weten je een en al rust te garanderen. De omgeving is ideaal voor liefhebbers van snorkelen.

Een dag vertoeven aan enkele van de meest ongerepte stranden van Istrië

De stranden van Crveni Otok behoren zonder twijfel tot de allerbeste van heel Istrië. Hier overheerst een gevoel van rust en ongereptheid. De kiezel- en rotsstrandjes zorgen ervoor dat jij je gedachten even helemaal kunt verzetten. De dennenbomen reiken bijna tot aan het strand en zijn met hun groene kleur een prachtige aanvulling op het kleurenpalet van Crveni Otok. De drukst bezochte stranden liggen in het zuiden van Sveti Andrija, waar ook de meeste faciliteiten zijn. De populairste stranden van Maskin liggen eveneens in het zuiden.

Met de veerboot naar Crveni Otok

Je bereikt het Rode Eiland met een shuttle boat (ook wel watertaxi genoemd) vanuit Rovinj. De veerboot vertrekt in de zomermaanden elk halfuur, in het laagseizoen ligt de frequentie logischerwijs wat lager. De bootreis duurt ongeveer twintig minuten. Voor de heenweg hoef je niet te betalen. Je ticket voor de terugreis koop je op Crveni Otok en bedraagt 40 kuna per persoon, wat neerkomt op ongeveer €5,25. Auto’s kunnen niet aan boord, maar zijn ook eigenlijk niet nodig. Het grote eiland, Sveti Andrija, kun je in ongeveer veertig minuten in zijn geheel bewandelen.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals