Nationaal Park Brijuni

kroatie

Fascinerende natuur en geschiedenis in Nationaal Park Brijuni

Nationaal Park Brijuni bestaat uit tien kleine en twee grote eilanden die voor de westkust van Istrië  liggen, tussen de plaatsen Pula en Rovinj in. Je kunt de eilandengroep per boot vanuit Fažana bezoeken. Of beter gezegd: je kunt Veliki Brijun per boot bezoeken. Dit is het grootste eiland van het Brijuni Nationaal Park en is als enige opengesteld voor publiek. Deze grootste van alle Brijuni eilanden (ook wel Brioni eilanden genoemd) gold lange tijd als zomerresidentie van de toenmalige Joegoslavische president Tito en vormt een schat aan natuur, cultuur en historie.

De geschiedenis van de eilandengroep

In Nationaal Park Brijuni zijn sporen uit de Romeinse tijd duidelijk aanwezig. Op het eiland Veliki Brijun zijn ruïnes van nederzettingen uit die tijd zichtbaar. Toen het Romeinse Rijk tot zijn einde kwam, werden de eilanden voornamelijk gebruikt als bron voor natuursteen. De eilandengroep, vandaag de dag tot Brijuni Nationaal Park uitgeroepen, kwam achtereenvolgens in handen van het Venetiaanse en het Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de archipel in handen van Joegoslavië en vestigde de toenmalige president Tito zich er in de zomermaanden. Na zijn overlijden werden de eilanden tot Brijuni Nationaal Park uitgeroepen.

Een van de meest spraakmakende elementen: het safaripark

President Tito kreeg in de loop van zijn carrière bezoek van vele bekendheden en ontving zo vele bijzondere geschenken. Het meest bijzondere wat hij ooit kreeg, waren de twee olifanten Lanka en Sony. Deze waren een cadeau van Indira Gandhi. Lanka leeft nog steeds in het negen hectare tellende safaripark dat door Tito op Veliki Brijun werd opgezet. Ook schildpadden, zebra’s, struisvogels, lama’s en tal van andere diersoorten behoren tot de inwoners. Boek je een excursie, dan rijd je met een treintje door dit safaripark. Erg leuk om met kinderen te doen! 

Wat heeft het Brijuni Nationaal Park nog meer voor je in petto?

Nationaal Park Brijuni weet zijn bezoekers met het safaripark stuk voor stuk te verrassen. Maar er is nog meer! Zo zijn er wel 200 afdrukken van dinosauruspoten te vinden! Een bijzondere gedachte, dat hier tientallen miljoenen jaren geleden die imposante, prehistorische dieren hebben rondgelopen. De meeste Romeinse ruïnes vind je in het Nationaal Park Brijuni aan de Verge Baai. Ook het Tito Museum, de dertiende-eeuwse St. Mary’s Basiliek en de mediterrane tuin met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter en 169 plantensoorten wil je niet aan je voorbij laten gaan.

Ontdek het eiland op jouw eigen manier

Nationaal Park Brijuni kun je wellicht alleen per georganiseerde bootovertocht bereiken, of je op het eiland een dagexcursieprogramma wilt volgen of je eigen gang wilt gaan, is helemaal aan jou. Dagtours in het Brijuni Nationaal Park worden in verschillende talen, waaronder Engels en Duits, verzorgd. Wil je zelf op pad? Huur bij aankomst op Veliki Brijun dan een fiets of –nóg leuker- een golfkarretje. Overnachten op dit eiland is overigens ook mogelijk. Hotel Brijuni Depandance Neptun, Hotel Brijuni Rooms Karmen en Hotel Villetta Phasiana behoren tot de topaccommodaties.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals