Tempel van Augustus

kroatie

De Tempel van Augustus in Pula, vereerplaats voor de machtigste Romeinse keizer ooit

Alhoewel het Amfitheater van Pula het grootste deel van de aandacht opeist, heeft het hart van deze Kroatische havenstad nog meer historie te bieden. De Tempel van Augustus in Pula behoort tot de best bewaarde complete Romeinse monumenten die zich buiten Italië bevinden. Deze onder andere aan keizer Augustus gewijde tempel werd net als het amfitheater vlak na het begin van de jaartelling gebouwd. De belangrijke en invloedrijke Augustus Caesar, achterneef en geadopteerde zoon van Julius Caesar, was de eerste keizer die over het Romeinse Rijk heerste.

De geschiedenis van de aan keizer Augustus gewijde tempel

De ter verering van keizer Augustus gebouwde tempel is de enige van de oorspronkelijk drie tempels die in deze nu Kroatische stad werden gebouwd. De Tempel van Augustus in Pula stond links van de hoofdtempel. Aan de rechterkant van deze hoofdtempel stond een tempel die gewijd was aan de godin van de jacht: Diana. De overgebleven achterwand van die tempel maakt sinds enkele eeuwen deel uit van het stadhuis van Pula. De aan Augustus gewijde tempel raakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door een bom maar werd geheel gerestaureerd.

De architectuur van het gebouw

De veertien meter hoge Tempel van Augustus in Pula staat op een verhoging. De Korinthische zuilen aan de voorkant verraden, ondanks de typisch Romeinse tempelarchitectuur, ook wat Hellenistische invloeden. Boven de ingang van de tempel zie je diverse afbeeldingen, waaronder die van vogels en vruchten. Alhoewel de tempel van de buitenkant al prachtig is, kunnen geïnteresseerden hem ook van binnen bewonderen. Daar tref je een collectie van Romeinse beelden van keizers, maar ook goden en godinnen die ten tijde van de Romeinse heerschappij werden aanbeden. De entree bevindt zich aan de kant van het centrale plein.

Onderdeel van het Forum van Pula

De Tempel van Augustus in Pula staat op het centrale plein van de stad. Het plein dat vroeger Forum werd genoemd en het hart van het leven in de stad vormde. Religieuze, politieke en commerciële activiteiten speelden zich hier af. Het plein ligt aan de voet van een heuvel, aan de westkant van het centrum. De zee bevindt zich nabij. Om dit Forum te kunnen bouwen, werd er een stuk op de Adriatische Zee gewonnen. De kust werd kunstmatig uitgebreid om ruimte te bieden aan de activiteiten die op het plein georganiseerd zouden worden.

Praktische informatie voor je bezoek aan de tempel

De Tempel van Augustus in Pula staat midden in de stad. Parkeren in het centrum kan lastig zijn. Verblijf je in Pula, ga dan liever lopend. Kom je met de auto vanuit een andere plaats, parkeer je voertuig dan aan de rand van de stad. Ook kun je de bus nemen. Volwassenen betalen 10 kuna (ongeveer €1,30) entree, voor schoolgaande kinderen en studenten geldt een toegangsprijs van €1,-. Het is mogelijk de tempel zelfstandig te bekijken. Wil je meer weten over de tempel en de rest van de stad? Boek dan een begeleide tour.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals