Bezienswaardigheden Alanya

turkije

In Alanya zijn de bezienswaardigheden niet op één hand te tellen

Alanya behoort tot de meest geliefde badplaatsen van de Turkse Rivièra. Nederlanders zijn er, net als veel Duitsers, Scandinaviërs en Russen gek op vanwege het lekkere weer, de prachtige stranden, Turkse gastvrijheid én de veelzijdigheid. Want bezienswaardigheden in Alanya en omgeving, die zijn er volop. Zowel cultuurfanaten als natuurliefhebbers zullen in hun nopjes zijn. In en rond Alanya tref je enkele voor Turkije belangrijke monumenten en overblijfselen. Uitsluitend voor het zonnebaden naar Alanya? Zonde!

Het Kasteel van Alanya

De absolute nummer één van alle in Alanya zelf aanwezige bezienswaardigheden is het Kasteel van Alanya. Het dertiende-eeuwse bouwwerk werd in opdracht van sultan Alaaddin Keykubat gebouwd en staat fier op een 250 meter hoge heuvel. Vanaf hier kijk je uit over de stadsmuren, de haven en het Cleopatrastrand. Het vroegere verdedigingswerk fungeert nu als een groot openluchtmuseum. Het kasteel behoort in Alanya én heel Turkije tot bezienswaardigheden van historisch gezien onschatbare waarde.

Het Cleopatrastrand

Tsja, ook al zijn de bezienswaardigheden in Alanya en omgeving dusdanig de moeite waard dat je je luxe strandbedje daar af en toe echt eens voor moet verlaten, toch hoort hét strand van de stad in dit lijstje thuis. Het Cleopatrastrand is 3,5 kilometer lang en behoort tot de mooiste stranden van heel Turkije. Het Cleopatrastrand zou door de Romein Marcus Antonius aan zijn minnares Cleopatra zijn geschonken, nadat zij betoverd was geraakt door de schoonheid ervan.

Het centrum van Alanya

Het centrum van de badplaats heeft iets weg van één grote bazaar. En ja, er zijn veel winkels met imitatiemerkkleding, maar als je daardoorheen weet te kijken zijn er genoeg authentieke panden te zien. Op de kleurrijke bazaar worden namelijk ook handgemaakte producten, kruiden en bijzondere lampen verkocht. Drink ook eens een kopje thee in een authentiek theezaakje waar je in de oriëntaalse sferen wordt ondergedompeld. Van alle bezienswaardigheden in Alanya en omgeving proef je hier misschien wel het meest van het echte Turkse leven.

De haven en de Rode Toren

Vraag je de locals in Alanya naar bezienswaardigheden, dan zullen ze je ongetwijfeld ook de haven wijzen: het meest levendige deel van de stad waar zowel piratenschepen als plezierjachten aangemeerd liggen. Vanaf elk punt in de haven heb je bovendien zicht op de Rode Toren, die in Alanya in Turkije zeker tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort. De achthoekige en 33 meter hoge toren stamt uit de dertiende eeuw en diende om de haven te beschermen. Nu kun je hem beklimmen of er het etnografisch museum bezoeken.

Bezienswaardigheden in Alanya’s omgeving

Alanya is bovendien een mooie uitvalsbasis voor dagtripjes, zoals die naar de Damlatas Grot. De enorme grot heeft een afmeting van 15 bij 30 meter. De al een miljoen jaar oude Dim Grot is zo mogelijk nog indrukwekkender. Deze ligt twaalf kilometer ten oosten van de stad en is de op een na grootste toegankelijke grot van het land. Vlak buiten Alanya loopt ook de Dim Çayı rivier, die wordt omringd door vele gezellige terrasjes en een immens groene omgeving.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals