Activiteiten in Alanya

Wat is er te doen in Antalya en omgeving?

Wat er te doen is in Antalya? Meer dan genoeg! Deze badplaats aan de Turkse Rivièra is er namelijk niet alleen voor de zonaanbidders pur sang, maar ook voor de vakantiegangers die tijdens hun verblijf iets meer willen zien. Zo zijn er activiteiten in Antalya zoals urenlang slenteren door het gezellige centrum, een bezoek aan het Atatürk House Museum en een ontspannende sessie in een echte hamam. Maar ook buiten de stad is nog zoveel meer te doen. Met een excursie vanuit Antalya ontdek je ook de schitterende omgeving.

De kabelbaan naar het Kasteel van Antalya

We beginnen de lijst met activiteiten in Antalya met een bezoek aan het Kasteel van Antalya. Je kunt deze zelf wandelend bereiken, nabij de Rode Toren in een taxi stappen óf -de allerleukste manier- met de kabelbaan omhoog. Van alles wat er te doen is in Alanya en omgeving behoort dit ritje onder gezinnen met kinderen tot de favoriet. De kabelbaan loopt van het strand aan de westkant van de stad naar het op een 250 meter hoge heuvel gelegen kasteel.

Grotbezoek: misschien wel de populairste excursie in Alanya

Rond deze Turkse badplaats liggen veel grotten en zeegrotten. In 1948 werden de Damlataş grotten per toeval gevonden door enkele ingenieurs die aan de haven werkten. In deze grot, die in het Turks Damlataş Mağarası wordt genoemd, zie je miljoenen jaren oude stalagmieten en stalactieten. De ingang ligt aan het westelijke strand. Twaalf kilometer ten oosten van Alanya kun je ook de Dim Grot bezoeken; deze is een miljoen jaar oud en de tweede grootste toegankelijke grot van het land.

Een dagje naar Dim Çayı

Ronddobberen in de Middellandse Zee of in het zwembad van je hotel is natuurlijk heerlijk, maar overweeg ook de Dim Çayı rivier ook eens. Deze rivier ligt dicht bij Alanya en heeft helderblauw water. De met groen begroeide bergen die hem omringen zorgen samen met het blauw voor een prachtig kleurenpalet. Je kunt een excursie in Alanya boeken waarbij je per jeepsafari naar het Taurusgebergte trekt en een stop maakt bij de Dim Çayı rivier. Langs de rivier liggen overigens diverse gezellige terrasjes.

De Kloof vn Sapadere

Natuurliefhebbers vragen zich vaak af ‘Wat is er nog meer te doen in Alanya?’ Behalve de grotten en de Dim Çayı rivier hoort ook de Kloof van Sapadere in het antwoord thuis. Deze kloof, midden in het grillige Taurusgebergte, belooft een avontuurlijk dagje. Bewandel de houten loopbrug om de watervallen te bewonderen en geniet in het gelijknamige dorp Sapadere van een lokale lunch. Een bezoek aan de kloof behoort tot de activiteiten in Alanya en omgeving waarbij je ervaart hoe het echte Turkse leven is.

Wat is er te doen in Alanya voor liefhebbers van geschiedenis?

En of er nog wat te doen is in Alanya voor liefhebbers van cultuur en historie? Jazeker! Een excursie van Alanya naar de agrarische stad Anamur bijvoorbeeld. In Anamur worden bananen en aardbeien verbouwd. Zes kilometer ten oosten van dit stadje ligt het middeleeuwse Mamure Kasteel, een van de grootste en best beschermde kastelen van heel Turkije. Het kasteel met zijn 39 torens wordt omringd door een gracht.

Handige tips & blog