Weer Antalya

Het weer in Antalya in de zomermaanden en daarbuiten

De Parel van de Turkse Rivièra wordt jaarlijks door duizenden bezoekers vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten bezocht. Behalve de stranden, winkel- en uitgaansmogelijkheden en historische overblijfselen draagt ook het klimaat in Antalya daar grotendeels aan bij. In de zomermaanden is het weer, net als in de rest van Turkije, ook in Antalya warm en droog. Temperaturen van 40 graden zijn geen uitzondering. Het zeebriesjes biedt gelukkig voldoende verkoeling. Raadpleeg voorafgaand aan en tijdens je verblijf altijd de weersverwachting voor Antalya om optimaal voorbereid te zijn.

Het warme en droge klimaat van Antalya in de zomermaanden

Wie in juli of augustus naar deze Turkse badplaats vertrekt, hoeft geen milliseconde te vrezen voor tegenvallend weer. In de zomermaanden laat het klimaat van Antalya zich kenmerken door hitte en droogte. Ook juni en september gelden als zonzekere maanden. Er is dan slechts een fractie hogere kans op neerslag. In de avonden daalt de temperatuur iets meer. In deze maanden is het weer in Antalya echter perfect voor degenen die het zonnebaden willen combineren met culturele uitstapjes of dagtrips in de natuur. Het officiële vakantieseizoen loopt tot eind oktober.

Het klimaat in Antalya in de lente en de herfst

Zeker wanneer je niet aan schoolvakanties bent gebonden, kun je het hoogseizoen prima vermijden. In mei toont de weersverwachting voor Alanya doorgaans al 25 graden. Ook de zon schijnt behoorlijk wat uur: zo’n elf per dag. Net als de maand mei is ook oktober een aantrekkelijke vakantiemaand. Het weer in Antalya is in oktober iets natter, maar de temperatuur van het zeewater ligt hoger vanwege de voorbije warme zomer. Wie buiten het hoogseizoen reist, betaalt bovendien minder voor zijn vakantie. De Nederlandse mei- en herfstvakantie zijn dan juist wel weer duur.

Is Antalya een overwinterbestemming?

Het weer dat aan de zuidkust van Turkije en zo ook in Antalya heerst, zorgt voor een lang vakantieseizoen. De eerste chartervluchten vertrekken eind april al richting de Turkse Rivièra. Officieel eindigt het vakantieseizoen op 1 november. Buiten het vakantieseizoen ben je aangewezen op het boeken van losse vluchten. Alhoewel het klimaat in Antalya in de wintermaanden zeker aangenamer is dan bij ons en de weersvoorspelling milde temperaturen toont, is het er te koel en te nat om van een overwinterbestemming te spreken. Wel trekken golfers in deze periode vaak naar de Turkse zuidkust.

De weersverwachting voor Antalya

Wanneer je niet in het hoogseizoen op vakantie gaat, is het weer in Turkije en zo ook in Antalya niet altijd even stabiel. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, is het dan ook verstandig om het weerbericht voor Antalya in de gaten te houden. Een adequate voorspelling vind je op websites als Weeronline, Weerplaza en Buienradar. Je kunt de weersverwachting voor Antalya voor de komende 24 of 48 uur, 5 dagen of zelfs op lange termijn (14 dagen) opvragen. De voorspelling geeft je inzicht in de temperatuur, windkracht, kans op regen en meer.

Handige tips & blog