Bezienswaardigheden Belek

turkije

Wat zijn in Belek en omgeving de beste bezienswaardigheden?

Het luxe en zonovergoten Belek behoort tot de populairste badplaatsen aan de Turkse zuidkust. Belek is een bestemming waar veel golfers op afkomen, net als strandliefhebbers. De stranden van Belek, die op de meeste plekken geleidelijk aflopen in zee, behoren tot de mooiste van heel Turkije. Belek staat in Turkije en daarbuiten niet om zijn bezienswaardigheden bekend. Wie op zoek is naar meer dan alleen een zonvakantie, vindt in de directe omgeving echter meer dan genoeg hoogtepunten.

Het centrum van Belek

Ben je gewend je zonvakantie te combineren met cultuursnuiven, dan zal Belek je op het eerste gezicht wellicht wat teleurstellen. Belek telt geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Het centrum bestaat voornamelijk uit winkels en een moskee. Deze laatste is het symbool van de stad en vormt een mooi voorbeeld van religieuze architectuur. De fonteinen en planten eromheen maken het plaatje af. In de stad zijn op verschillende plekken replica’s van Griekse en Romeinse overblijfselen geplaatst.

Antiek Perge

Ben je wel benieuwd naar antieke overblijfselen, bezoek tijdens je vakantie in deze badplaats dan Perge: een oude Griekse stad en een van de rijkste uit de Oudheid. Deze plaats, niet ver van Belek, staat ook in Turkije zelf om zijn bezienswaardigheden bekend. Een van zijn hoogtepunten is de Tempel van Artemis. Ook zie je er de resten van Romeinse baden en de agora, die vroeger het kloppende hart van een stad vormde. Ook in het theater van Perge, dat ruimte biedt aan 12.000 toeschouwers, draaien de fototoestellen van de meeste bezoekers overuren.

Terug in de tijd in Aspendos

Kun je van historie geen genoeg krijgen, dan zijn er in de omgeving van Belek nog meer bezienswaardigheden die je hart sneller zullen doen kloppen. Een zo’n voorbeeld is het Romeinse Theater van Aspendos in de gelijknamige antieke stad. Hij werd in de tweede eeuw gebouwd en is een van de best bewaarde overblijfselen uit het Grieks-Romeins tijdperk. Ook de oude stadsmuren en de Poort van Hadrianus (gewijd aan de toenmalige Romeinse keizer) hebben de tand des tijds kranig doorstaan.

Belek en bezienswaardigheden voor natuurliefhebbers

Natuurlijk zijn er rond Belek, net als in de rest van Turkije, meer dan genoeg bezienswaardigheden die ook natuurliefhebbers weten te bekoren. Het Nationaal Park Canyon Köprülü  is daar een voorbeeld van. Dit 500 hectare tellende landschap wordt gekenmerkt door prachtige bossen vol cipressen en eucalyptussen en staat vooral bekend om zijn kloof. De kloof strekt zich over een lengte van 14 kilometer uit en is op sommige plaatsen wel 400 meter diep. In het park zijn diverse sportieve activiteiten zoals boot- en kajaktours, begeleide hikes, paardrijden, riviervissen en canopy tours mogelijk.

De Zeytin Tash Grot

Nog zo een bewonderenswaardig natuurfenomeen vind je in de Zeytin Tash Grot. Het bijzondere is dat deze pas 20 jaar geleden door archeologen werd ontdekt. Alhoewel de grot op zich niet groot is, zijn er meer dan genoeg interessante dingen te zien. Je bewondert er onder andere enkele van de mooiste stalactieten ter wereld. Ook de ondergrondse meren met hun kristalheldere water laten een diepe indruk op hun bezoekers achter. Om de grot te bewandelen, loop je over houten bruggen.

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals