Motovun

Motovun in Kroatië, een vestingsstadje met een ongekende X-factor

De prachtige natuurlijke omgeving en de middeleeuwse sfeer in het oude stadje maken Motovun een van de meest interessante bestemmingen tijdens een vakantie in Istrië. Hét truffeldorp van de regio ligt vlak bij Poreč, Rovinj en Umag. Om precies te zijn vind je Motovun in Istrië op de top van een heuvel naast de Mirnarivier. Reken dus op een fantastisch uitzicht over het groene binnenland. Een binnenland waar onder de vele sportieve activiteiten vooral fietsen populair is. Boek in Motovun een camping, hotel of appartement, of bezoek het stadje een dag.

Bezienswaardigheden in het authentieke centrum van Motovun in Istrië

Motovun heeft van heel Istrië een van de meest karaktervolle centra. Al wandelend in Motovun begeef je je in een op en top authentieke setting. De gezellige haven, rode daken en tussen de huizen gespannen waslijnen toveren een tevreden glimlach op je gezicht. Op het centrale plein van het autovrije centrum van Motovun in Kroatië staat de St. Stefanuskerk. Deze komt uit de dertiende eeuw, net als de ernaast gelegen stadsmuren. Daar kun je overigens overheen lopen om nog eens extra van het uitzicht op de omgeving te genieten.

Overnachten in Motovun? Bekijk hieronder de mogelijkheden!

Boek je vakantie naar Motovun bij deze reisorganisaties


Motovun en truffels: onlosmakelijk verbonden

Zoals gezegd staat Motovun binnen Istrië en de rest van het land bekend als hét truffeldorp. Motovun wordt door de Mirnarivier gescheiden van het bos van Motovun. In dit vruchtbare grondgebied groeit de Istrische truffel in overvloed. De paddestoelen van Motovun worden gezien als echte delicatessen. Er wordt dagelijks met behulp van honden naar gezocht, want de truffels groeien onder de grond. Er groeien zowel zwarte als witte truffels, waarbij die laatste nóg kostbaarder is. Als je het leuk vindt, kun je zelfs een truffeljachtexcursie boeken waarbij je met een professional op pad gaat.

Een bron van geluk voor reizende foodies

Behoor jij tot de de categorie foodies? Dan had je inmiddels misschien al begrepen dat Motovun in Kroatië een wel heel interessante bestemming is. In dit oude vestingsdorpje ga je een bijzondere gastronomische ervaring tegemoet. Niet alleen vanwege de truffels die hier hun oorsprong vinden, maar ook vanwege de andere streekproducten. De olijfolie uit deze regio is ook tongstrelend en weet de vele lokale gerechten naar een nog hoger niveau te tillen. Natuurlijk is ook de Italiaanse invloed in de keuken van Motovun nog zichtbaar.

Op naar het strand

Motovun in Kroatië bezoek je vooral vanwege zijn gastromische en historische karakter. De meeste mensen die hun vakantie in Istrië vieren, bezoeken het dorpje voor een dag. Hier verblijven kan natuurlijk ook. Wil je tijdens je vakantie naar het strand? Dan heb je de auto nodig. De afstand tot de kust bedraagt twintig kilometer. De meest voor de hand liggende stranden om tijdens je verblijf in Motovun te bezoeken, zijn die van Novigrad. De afstand tussen de twee plaatsen is dertig kilometer. Lanterna en Karpinjan behoren tot de bekendste stranden van Novigrad.

Op de tweewieler door Motovun en omgeving

Motovun in Istrië behoort tot de beste fietsplekken van de toch al zo fietsvriendelijke regio. De mooie natuur maakt het fietsen erg aantrekkelijk. Op de tweewieler rijd je langs olijfgaarden, druivengaarden en bossen. Vanuit Motovun richting de kust fietsen kan natuurlijk ook. Onderweg maak je af en toe een stop voor een verkoelend drankje op een van de gezellige terrasjes. Je kunt natuurlijk zelf op pad, maar ook een fietstour boeken. Montana Tours is een bekende aanbieder.

Het filmfestival van Motovun

Ben je midden in de zomer in Motovun in Istrië te vinden? Misschien heb je dan wel het geluk dat je het Filmfestival van Motovun mee kunt pikken. Dit festival wordt jaarlijks rond eind juli en begin augustus gehouden. Het hele dorpje verandert als het ware in een openluchtbioscoop, waar vooral kleine producties worden getoond. In een tijdsbestek van vijf dagen worden er tientallen films gedraaid. Kijk ook niet op als je een VIP uit de internationale filmindustrie ziet, want die komen er ook graag.

Verblijf in Motovun op een camping of een andere accommodatie

Wakker worden met een immens uitzicht op de groene vallei? Je een paar dagen te goed doen aan de lokale specialiteiten van Motovun? Een vers kopje koffie drinken in een van de meest authentieke cafés die Istrië rijk is? Je doet het allemaal op je gemak wanneer je kiest voor een verblijf in Motovun op een camping of een andere accommodatie. Alhoewel in Motovun een camping zeker aan te raden is, kun je ook een appartement of vakantiehuis huren om dat authentieke vakantiegevoel te ervaren.

Handige tips & blog