Bezienswaardigheden Side

turkije

Bezienswaardigheden in Side, stad met een bijzonder verhaal

Side is niet alleen een bestemming voor zonaanbidders, maar ook voor actievelingen en liefhebbers van natuur en cultuur. Het ‘openluchtmuseum van de Turkse zuidkust’ staat bol van historische overblijfselen. De bezienswaardigheden in Side vertellen ook over Turkije in de notendop. Zowel de Romeinen, Grieken als Arabieren lieten hier hun sporen achter. Niet alleen bestaan er interessante bezienswaardigheden in Side, ook het nabijgelegen Manavgat zal je weten te verrassen. Om van de natuur nog maar niet eens te spreken.

Het Romeinse amfitheater

Een van de meest in het oog springende overblijfselen is het tweede-eeuwse amfitheater. Het Romeinse theater, waar zich talloze evenementen hebben afgespeeld, biedt ruimte aan vijftien- tot twintigduizend bezoekers. Het theater staat in de absolute top van bezienswaardigheden in Side, maar ook Turkije. Het staat bekend als een van de best bewaarde historische overblijfselen van het land. In tegenstelling tot de meeste theaters uit die tijd werd het niet op een heuvel gebouwd. Het uitzicht vanaf de tribunes is prachtig.

De Tempel van Apollo

Zoals je misschien wel weet, werden door de Oude Grieken twaalf goden vereerd. Niet zelden werden zij met de prachtigste tempels vereerd. Onder alle bezienswaardigheden in Side behoort zo ook de Tempel van Apollo, voor de god van de zon, muziek en schone kunsten. In het verleden stond er op deze plek ook een tempel voor zijn zus, de godin Artemis. Deze is echter verloren gegaan. Bezoek de tempel rond zonsondergang voor de meest schilderachtige plaatjes.

De Romeinse aquaducten

Onder de bezienswaardigheden van Side in Turkije behoren ook zeker de Romeinse aquaducten. Deze bouwwerken zorgden er eeuwen geleden voor dat drinkwater naar de inwoners van deze plaats kon stromen. Het drinkwater kwam uit de Manavgat rivier naar Side. Het gehele systeem van aquaducten telde toentertijd maar liefst 32 kilometer. Ondanks dat een groot deel ervan verloren is gegaan, is er gelukkig nog voldoende over om ons te laten zien hoe vernuftig de Romeinen te werk gingen. Ook de aquaducten behoren tot de bezienswaardigheden in Side die je niet mag overslaan.

Het Side Museum

Ben je benieuwd naar wat meer achtergrondinformatie betreffende Side en het nabijgelegen Manavgat? Trek tijdens je vakantie dan ook wat tijd uit om het Side Museum te bezoeken, die in het voormalige Romeinse badhuis is gevestigd. Er wordt in dit gebouw, dat in de vijfde eeuw werd herbouwd, een grote verscheidenheid aan vondsten getoond. In het Side Museum tref je onder andere sculpturen, wapens en geschriften uit het Hellenistische tijdperk. Houd er wel rekening mee dat het museum op maandagen gesloten is.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Side: Manavgat

Op nog geen half uurtje rijden van Side ligt Manavgat. Een plaats die geen grote hoeveelheden toeristen huisvest, maar deze met zijn bijzondere schatten wel in grote getalen voor een dagje weet te lokken. Van alle bezienswaardigheden rondom Side is Manavgat het geliefdst. Je ziet er de breedste waterval van Turkije en de grootste moskee van de Turkse Rivièra. Op maandagen en donderdagen vindt er een grote Turkse versmarkt plaats. Alle reden om eens een kijkje te nemen!

Badplaatsen Costa Brava


Handige reistips & deals