De mooiste stranden van Istrië

De meeste westelijk gelegen provincie van Kroatië is gezegend met een prachtige en uitgestrekte kustlijn. De Istrische kust telt bijna 550 kilometer en diverse eilanden. De stranden van Istrië betreffen overwegend grind- en kiezelstranden die door rotsachtige hellingen worden omringd. Een zandstrand zul je in Istrië nauwelijks treffen. Het zandstrand van Poreč is een van de uitzonderingen. De kiezelstranden en baaien zijn echter schoon en vaak voorzien van diverse faciliteiten. Het water van de Adriatische Zee is kraakhelder. Neem je snorkelset dus mee!

De pracht van de rotsachtige stranden in Istrië

Wie zegt dat de mooiste stranden van Istrië stuk voor stuk zandstranden zouden moeten zijn? Degene die de rotsachtige Kroatische kust met eigen ogen heeft gezien, vergeet deze nooit meer. De meeste stranden van Istrië variëren van kiezelstrandjes en rotsachtige baaien tot zelfs grote natuurstenen plateaus. Kleinschaligheid is een begrip dat voor de meeste stranden in Istrië opgaat. Rust vind je vooral aan de verborgen baaien en in mindere mate aan de stranden die met hotels zijn verbonden. Zelfs aan het in het veel bezochte Pula gelegen strand is het heerlijk vertoeven.

Reisorganisaties met reizen naar Istrië die wij aanbevelen


Waar vind je een zandstrand in Istrië?

Wil je toch per se aan een zandstrand in Istrië kunnen neerstrijken? Zet dan koers naar bijvoorbeeld het Bijeca strand in het vlakbij Pula gelegen Medulin. Niet voor niets mag deze badplaats rekenen op het enthousiasme van veel gezinnen met kleine kinderen. Reken in de zomer op dit zandstrand in Istrië daardoor wel op wat extra drukte. Het Lanterna strand vlakbij Novigrad is ook een goede keuze, net als het strand van Zambratija; een klein plaatsje in de regio Umag, helemaal in het noorden van Istrië.

Het zandstrand van Poreč

Poreč behoort tot de meest geliefde kustplaatsen van heel Istrië en is gezegend met een kilometerslange kustlijn. Niet alleen kun je neerstrijken aan kiezelstrandjes, ook is er een zandstrand in Poreč aanwezig. Zo vind je er een binnen het Zelena Laguna Resort, maar ook het Materada strand is een geliefd zandstrand in Poreč. Zonnen doe je op speciaal daarvoor aangelegde plateaus, maar de zeebodem bestaat toch echt uit zand!

Het strand van Rovinj

Rovinj is ondanks zijn behoorlijk rotsachtige kust een populaire badplaats in Istrië. Rovinj in Kroatië beschikt niet over één strand met prachtig azuurblauw water, maar over meerdere. Het vele omringende groen maakt van deze stranden enkele van de mooiste stranden van Istrië. De gehele kustlijn van dit stadje vormt een ideale bestemming voor vakantievierders die niet al te veel drukte om zich heen willen. De Blauwe Vlag wappert in en rondom Rovinj fier.

Het Lone Baai strand

Het Lone Baai strand bij Rovinj is een immens populair strand dat op ongeveer een kwartiertje loopafstand van het stadje zelf ligt. Volgens velen is dit het mooiste strand van Istrië. Het aangelegde kiezelstrand behoort tot het beschermde natuurpark Zlatni Rt. Vooral gezinnen met (kleine) kinderen vertoeven hier graag. Wil je wat meer rust, dan strijk je neer aan een van de rotsstranden eromheen. De dennenbomen reiken tot slechts een paar meter afstand van het strand. Schaduw is er dus genoeg.

Handige tips & blog